(Jong) volwassenen & autisme

Begeleiding thuis voor (jong) volwassenen met een vorm van autisme.

"Leven met autisme is moeilijk, er is veel onbegrip in de maatschappij. Fijn dat ik daarin begeleid word'
(Robin, 24 jaar)

Voor wie

De begeleiding thuis is voor jong volwassenen met een stoornis binnen het Autisme Spectrum (ASS), die zelfstandig wonen in de regio Gooi en Vechtstreek.

Werkwijze

De begeleiding is gericht op de ontwikkelingsmogelijkheden en participatie, waarbij de wens van de cliënt het vertrekpunt is. De begeleider zal samen met de cliënt een plan opstellen en dit bij voorkeur in samenspraak met de familie en/of behandelaar en/of Wmo-consulent in uitvoering brengen.

Wanneer reguliere begeleiding thuis niet voldoende is en begeleiding in onze locatie het Vooronder niet nodig is, bieden wij ook een tussen variant aan. Deze vorm van begeleiding vindt plaats op basis van het concept “Scheiden van Wonen en Zorg”, waarbij de cliënt een woning huurt met begeleiding. De begeleiding is ontwikkelingsgericht, waarbij gewerkt wordt aan het zelfstandig wonen. De huurovereenkomst wordt voor bepaalde tijd aangegaan. Hiervoor heeft de RIBW G&V 2 voorzieningen. Eén aan een hofje in Weesp gevestigd, bestaand uit 9 appartementen waarvan 8 bestemd voor bewoning en 1 als steunpunt en kantoor. Deze voorziening bevindt zich nabij een gracht, op loopafstand van het centrum en het NS-station. En de andere in Hilversum, bestaand uit 18 appartementen waarvan er 1 bestemd is als steunpunt en kantoor. Deze voorziening bevindt zich in een woonwijk in Hilversum Noord tegenover een natuurgebied.

Aanvragen begeleiding

Voor het aanvragen van zorg, ondersteuning en begeleiding van de RIBW Gooi & Vechtstreek kunt u terecht bij het WMO-loket van uw gemeente.